fbpx

תפריט

התמודדות עם פחד קהל

איך התמודדתי עם פחד הקהל שלי

הקדמה

בפוסט הזה אני רוצה לשתף אתכן בסיפור האישי שלי, בחוויות שעברתי לאורך השנים מול הפחד שלי לדבר מול קהל ואיך אני מתמודדת עם הפחד הזה, החל מגיל ההתבגרות ועד היום. 

 

חשוב להודות על האמת – זה לא שעכשיו אני מדברת מול קהל ואני מרגישה שאני "שוחה"וזה "זורם" לי.  לא זה המצב. אבל עם ולמרות החששות והפחדים, זה לא עוצר אותי. יש תחושה של חופש הרבה יותר גדולה בידיעה שאני לא נותנת לפחד לנהל אותי ואני יכולה ומסוגלת לעשות את מה שאני באמת רוצה.

 

יכולתי להימנע מלעלות על במה, אבל המחשבה שאביא לידי ביטוי את החלק היצירתי שבי ואת המקום שכן רוצה לבטא את עצמו מול אנשים, הוא דחף חזק יותר מהפחד שמתקיים.

זו הניגודיות המאוד מעניינת של החיים ורצון נשמתי להתרחב אל מעבר לאתגרים ולפחדים שלנו. 

הרבה פעמים הפחד הכי גדול שלנו יישב על מתנה גדולה שיש לנו.

 

אני כאן כדי לשתף אתכן בכל הסיפור, כדי שתוכלו לקבל השראה ולקחת כל תובנה וכל כלי שאני יכולה לתת לכן מתוך הסיפור האישי שלי. 

 

מי שחווה פחד או חרדה לדבר מול קהל, וגם מי שאין לה חרדת קהל אבל חווה פחד אחר שמונע ממנה לעשות דברים שהיא באמת רוצה-

תוכל להיתרם מהפוסט הזה, כי אני בטוחה שמתוך הסיפור האישי שלי ניתן למצוא נקודות שיוכלו להתחבר להתמודדות האישית שלכן.

הפוסט הזה שאני משתפת מבוסס על פרק בפודקאסט "עולם השפע" (שניתן להאזין לו במלואו – בלחיצה כאן או לצפות בו ביוטיוב – בלחיצה מכאן).

חווית פחד הקהל שלי לאורך חיי

מגיל צעיר ניגנתי על כינור והופעתי בקונצרטים, הייתי שרה בטקסים ולא זכור לי שחוויתי פחדים.

כשאני צופה בסרטוני וידאו שהסריטו אותי בגילאים צעירים, לא נראה שחוויתי פחד ונראה שאפילו שנהנתי.

היווצרות פחד הקהל בגיל ההתבגרות

בשלב כלשהו בתחילת גיל ההתבגרות משהו קרה.  באותה תקופה חוויתי גם משבר בבית עם המשפחה וגם עברתי לבית-ספר חדש. זה השפיע עליי וחוויתי תחושת בדידות גדולה. משהו בי קיבל את הרושם שאני לא מספיק טובה ועדיף שלא ישמעו אותי, כי "זה יכול להיות מסוכן" יחד עם זאת המשכתי לנגן, להופיע ולשיר.

 

בחטיבת הביניים נמנעתי מלעלות על במה חוץ מטקסים ספציפיים שהייתי שרה ומנגנת בהם, אבל מאוד פחדתי לדבר. באותה התקופה הבנים בכיתה החליטו שזה מאוד מצחיק לצחוק על כל דבר שאפשר לצחוק עליו.

 

היה לי קול גבוה יחסית ובכל פעם שהייתי מוציאה קול מהפה, כל הבנים בכיתה התחילו לחקות אותי ואת הקול הגבוה שלי, בהגזמה כמובן. זה היה פוגעני, כואב ויצר יצר אצלי חוויה טראומתית, כמו שריטה פנימית שיש לי קול גבוה ועדיף שאני לא אשמיע את הקול שלי יותר מידי.  

זיכרון ספציפי מאותה התקופה

הייתי צריכה להעביר הרצאה של כמה דקות בשיעור אנגלית בנושא שמעניין אותי.  ידעתי שאני הולכת להעביר את ההרצאה וזה הכי הפחיד אותי בעולם. הייתי בחרדות, זה היה פיזי: דפיקות לב מואצות, כל הגוף שלי רעד, נהייתי אדומה, היה לי מאוד קשה ועדיין אמרתי לעצמי שאני עושה את זה גם אם אני לא יודעת איך.

 

אני זוכרת שעמדתי מול הכיתה, התחלתי לדבר וכל הבנים כהרגלם צחקו על הקול שלי והמשכתי לדבר. זה היה קצת סוריאליסטי כמו בסדרות שרואים על בתי-ספר עם ילדים "אכזריים", ככה הרגשתי שהילדים היו באותה תקופה. אני בטוחה שהם לא היו מודעים ב-100% למה שקורה שם אבל החוויה שלי הייתה ממש חוויה של התעללות רגשית.   

 

כשסיימתי להעביר את ההרצאה, התיישבתי בכיסא והמשכתי לרעוד פרק זמן ארוך וזו הייתה חוויה קשה וטראומטית שהותירה בי את האמונה שאם אני עכשיו עומדת על במה ומדברת, הגוף שלי יבגוד בי. יותר קל להתמודד עם פחד שניתן להסתיר, אבל כשהגוף מבטא אותו בצורה כל כך מוחשית כלפי חוץ, זה היה מבחינתי הנורא מכל.  

 

כך העברתי את השנים האלה של בית הספר. כשגדלתי, התבגרתי והתחלתי להרגיש יותר נעים וטוב חברתית ומצאתי את המקום שלי בעולם- איכשהו בכל הזדמנות שנקרתה לדרכי שהייתי צריכה לדבר מול אנשים, השתדלתי להימנע בכל צורה שהיא.

סדנת התמודדות עם פחד קהל

פחד קהל במהלך הלימודים במכללה

כשלמדתי פסיכותרפיה הוליסטית במכללת רידמן, כחלק מהלימודים למדתי הנחיית דמיון מודרך ומדיטציות.

 

אני זוכרת שהייתי צריכה להנחות מול כל הכיתה. זו כיתה שהכרתי והתחברתי לחבר'ה שהיו איתי ועדיין כמה פחדתי, כמה לא ישנתי לילה לפני.

גם כשהעברתי את המדיטציה, שהייתה משהו טבעי עבורי, קראתי מהדף כי לא סמכתי על עצמי שאני אצליח לדבר בלי שיהיה לי "בלאק-אאוט". רעדתי, הייתי עצורה והיה לי קשה.

 

למרות שהיה בי דחף פנימי, מהמקום הנשמתי שתמיד דחף אותי לרצות לעמוד על במה ולהעביר תוכן לאנשים, השתדלתי להימנע מלעמוד על במה בכל צורה שהיא.

פחד קהל במהלך העסק הקודם והנוכחי

חווית פחד הקהל במהלך צילום סרטונים

העסק הקודם שלי היה עסק של טיפולים הוליסטיים. באותה התקופה הבנתי שהדרך הנכונה ביותר לשווק אותו היא באמצעות סרטוני וידאו במדיה החברתית, דרך יוטיוב ופייסבוק.

 

אני זוכרת שחשבתי על זה והתלהבתי מהמחשבה שאני אצלם סרטון וידאו, אביע את עצמי, אתן השראה ואלמד אנשים, אבל כל כך פחדתי שיראו וישפטו אותי, שזה לא יראה וישמע מספיק טוב.

 

בסרטון הוידאו הראשון שצילמתי, אמרתי לעצמי שאני קופצת למים וביקשתי מידיד טוב לצלם אותי. צילמתי וערכתי את זה כמה פעמים. אני זוכרת שכל כך התרגשתי ופחדתי כשהעלתי את זה ליוטיוב. 

 

הייתי מפוחדת, אבל החלטתי שאני הולכת לצלם עוד סרטונים כי זה מה שאני רוצה. לאחר שהעלתי את הסרטון החמישי והשישי, זה הפך לקל יוצר עבורי ופחות נטיתי לערוך את הסרטונים. אז הבנתי שהשלב הבא הוא לעשות לייב ולא ידעתי איך אני אצליח לעשות את זה. 

חווית פחד הקהל במהלך לייבים חיים

לא הבנתי איך עמיתי מהתחום מצליחים לעלות ללייבים. אני זוכרת ששאלתי את עצמי לעצמי: "איך הם עושים את זה, איזה אומץ להיות ככה בלייב. ומה אם הם יתבלבלו? או ידברו בצורה לא מקצועית?".  תבינו כמה פחדים היו לי. אנחנו מדברות על חוויה שהייתה סה"כ לפני כ-7 שנים. בעיניי זה היה דיי לא מזמן. אני זוכרת שאמרתי לעצמי:  ״מתישהו, אהיה חייבת לעשות את זה".

"החייבת לעשות את זה" לא הגיע מתוך מקום של רצון להתמודד עם הפחד, אלא מהרצון האמיתי לעשות את זה והפחד היה כמו מכשול שלא אפשר לי לעשות זאת במהירות שרציתי.

אני לא אשכח את הלייב הראשון בו עליתי לפייסבוק. אמרתי לעצמי: "מה שיהיה יהיה. אם לא אקפוץ עכשיו למים, אני לא אעשה את זה".

לא ישנתי בלילה לפני. הלייב עצמו היה לייב קצר של כ-10 דקות. ידעתי בדיוק על מה אני הולכת לדבר, הכל היה מסודר. ועדיין, כשהתחלתי את הלייב רעדתי והייתי לחוצה אבל איכשהו הלייב זרם ועבר בסדר.   

אחרי שקפצתי למים אמרתי לעצמי: "אם עשיתי את זה פעם אחת, אני יכולה לעשות את זה שוב". בגלל שהפחד מנע ממני את ההנאה מהלייב עצמו, החלטתי שאני הולכת לעשות באופן קבוע לייב שבועי ויהי מה עד שאהנה מזה.

בלייבים הראשונים שהעברתי היו מספר צפיות בודדות בלבד וככל שהרגשתי יותר ויותר נוח, כמות הצפיות שלי בלייבים הלכו ועלו.

 

כשפתחתי את עמוד האינסטגרם שלי, היו לי מעט עוקבים שהלכו וגדלו. הלייב הראשון שהחלטתי לעשות גם בפייסבוק וגם באינסטגרם, למרות שהוא הלחיץ אותי היה בו משהו נעים שיותר אנשים רוצים לראות אותי, להקשיב ולשמוע את מה שיש לי להגיד.

 

בהמשך החלטתי להעביר את כל הלייבים לאינסטגרם.  זה היה בתקופה שפתחתי את העסק הנוכחי FeelGood עולם השפע, שהרגשתי שהתוכן שאני מדברת עליו כל כך עניין אותי. שמתי לב שהלייבים נהיו ארוכים יותר, אני נהנתי מהלייבים, מהאינטרקציות ומכך שאנשים נתרמים ומקבלים ממה שיש לי לתת.

 

ללחץ ולפחד שהתלוו לפני הלייבים, היתה משמעות פחות ופחות גדולה. למרות שחוויתי אותם, זה כבר לא היה משהו שחשבתי להמנע ממנו. גם היום, רגע לפני שאני עולה ללייב, יש לי קצת דפיקות לב, אני צריכה להסדיר את הנשימה, זה לגמרי קורה, אבל בשניה שאחרי שאני מתחילה את הלייב, הפחד והחשש מתפוגגים ונשכחים. 

אני עולה ללייבים ומדברת מול אנשים למרות הפחד, היא מתוך הרצון שלי לשתף בדברים חשובים ומשמעותיים- וככל שהמשמעות גדולה יותר, כך הפחד הלך וקטן לעומת המטרה שלשמה החלטתי לעשות את הלייבים האלה.

המטרה שלי הייתה בין השאר להעביר את התוכן, אבל המטרה הגדולה יותר הייתה להנות. כשהפחד מאוד חזק אני לא מצליחה להרגיש את ההנאה, אבל ברגעים שהרגשתי את ההנאה, למרות שפחדתי זה היה שווה את זה. רמות השמחה, האושר והסיפוק שיש לי כשאני מעבירה תוכן לאנשים שרוצים לשמוע, להיתרם ולקבל, שווה את כל הפחדים. זה מה שהוביל אותי לרצות גם לעשות משהו יותר פרונטלי. 

לייב חיי בזום

חווית פחד הקהל מסדנאות פרונטליות מצומצמות

להזכירכם, דיבור פרונטלי זה מה שהכי הפחיד אותי בעולם. התמודדות עם דיבור מול אנשים פיזית כשהם רואים אותי ואני רואה אותם, ממש דימתה את החוויה הטראומתית שהייתה לי בביה"ס. 

 

שנים רציתי לקיים סדנאות פרונטליות והפחד לדבר מול אנשים שיתק אותי, עד לתקופה בה התחלתי לדבר על זימון ויצירת שפע וראיתי כמה השראה אני נותנת.  הבנתי שאני לא יכולה להמשיך לאפשר לעצמי להיות קטנה ומצומצמת. 

 

אני זוכרת את עצמי סביב גיל 30 (חשבו כמה שנים עברו עם הפחד הזה), נמנעתי בכל תוקף להעביר אפילו סדנאות אינטימיות, רק בגלל הפחד שבזמן שאדבר,ף- ארעד, יראו את זה ובגלל שאראה מפוחדת, יחשבו שאני לא מספיק מקצועית ולא יודעת מה אני עושה.

הבנתי שאני לא יכולה להמשיך לתת השראה לאנשים אם אני לא נותנת לעצמי השראה ולא פועלת מתוך הרצון שלי בגלל הפחד. ואז הבנתי שהרצון שלי הוא להעביר סדנה. 

בדקתי עם עצמי איך אני הולכת לעשות את זה הבנתי שהדרך היחידה שאני מסוגלת לדמיין את זה קורה היא אם אני מתחילה במספר קטן ומצומצם של אנשים.

ניסיתי לדמיין עם עצמי- מהו המספר המקסימלי של האנשים שאני יכולה לדבר מולם. בהתחלה דמיינתי 2 אנשים, שזה היה סביר, לאחר מכן 3, 4, 5, 6 עד 10 אנשים שהיה המקסימום שהצלחתי לדמיין. 

 

החלטתי לקפוץ למים מתוך ידיעה שיש לי תוכן חשוב שבאתי להביא לכאן. זו הייתה סדנת *שפע של ניסים* הראשונה שלי, שהתבססה על הידע, התרגול והתובנות שקיבלתי מתוך הלמידה והעבודה עם הספר "הקורס בניסים", שאני מלמדת עד היום במסגרת "קהילת שפע של ניסים". 

 

אז הרגשתי שזה התוכן שאני צריכה להעביר הלאה וכשחשבתי על התוכן הזה שאני צריכה ורוצה להעביר הלאה, הוא ישב על רצון גדול, בדיוק בדומה לתוכן של "שפע של ניסים" ואני מקבלת ממש תמיכה של היקום כולו לדבר הזה. 

 

ברגע שהבנתי שהיקום תומך בי (וזה משהו שהבנתי מתוך התרגולים של כל הדברים שאני מדברת עליהם כאן בבלוג), נזכרתי שאני יכולה לבקש בקשות מהיקום והרבה פעמים הבקשות שלי נענות, ואני יכולה לסמוך על היקום, כי תמיד אני מקבלת את כל הסימנים, הרמזים, הכלים ומה שאני צריכה כדי להתקדם בדרך שלי.

בסדנה הראשונה כיוונתי ל-10 משתתפות והגיעו

4 משתתפות בסה"כ. כמה רעדתי לקראת 4 המשתתפות האלה. זה היה מצחיק שכיוונתי ל-10, בפועל הגיעו 4 ורק במהלך הסדנה הבנתי שקיבלתי בדיוק את הכמות שהיתה נכונה לי. 10 היה חשש אסטרונומי, אבל יכולתי לדמיין את עצמי עושה זאת עם 4.

התרגשתי והיה לי חשש גדול, אבל ברגע שהתחלתי לדבר ולהעביר את התוכן של הסדנה, הידע הזה "נשפך" ממני החוצה. הרגשתי כמו צינור.  ביקשתי מהנשמה, מהתודעה ומהיקום להיות צינור וברגע שהתחלתי לדבר והחרדה לא הייתה גדולה, הצלחתי להעביר את התוכן.  

אני מניחה שזה היה נראה כלפי חוץ שלא התרגשתי במידה שבאמת התרגשתי וזה היה מדהים. אחרי הסדנה הראשונה שהייתה מאוד מוצלחת החלטתי שאני לא עוצרת, כי אם אעצור עכשיו יהיה לי הרבה יותר קשה להתניע בהמשך. 

 

חודש אחרי, החלטתי להעביר סדנה נוספת ובסדנה הבאה כבר היו לי 8 משתתפים ובסדנה שאחריה כבר היו לי 12 משתתפים ובכל פעם לפני סדנה הייתי מפחדת, הייתי רועדת, הייתי מדברת עם דן בן-הזוג שלי ואמרתי לו: "אין לי מושג איך אני הולכת לדבר ומה אני הולכת להגיד להם". זה היה פחד ברמת חרדה כי הרבה פעמים הרגשתי קצת "משותקת" לפני וכשדן דיבר איתי לפני סדנה, לא זכור לי מה הוא אמר לי, לא הייתי מסוגלת לענות לו, הייתי ממש בחרדות. 

 

ברגע שפגשתי את האנשים שהגיעו לסדנה, האנרגיה שלהם יחד עם האנרגיה שלי פתחה אצלי משהו, יצרה קלילות וכשהתחלתי לדבר, הידע "יצא ופשוט נשפך" ממני.

סדנה פרונטלית התמודדות עם פחדים

חווית פחד הקהל מסדנאות זום מרובות משתתפים

בתקופה ההיא עדיין לא התמודדתי לגמרי עם טראומות מהעבר. התמודדתי עם הפחד אבל לא חזרתי לשורש שלו, אלא פשוט התקדמתי איתו איכשהו.

 

ואז, לראשונה בחיי אחרי שבמשך שנה שהעברתי סדנאות פרונטליות והן עברו לזום בעקבות הסגרים של הקורונה, היו חששות מתוך מספר האנשים שנרשמו לסדנאות הזום שהלכו וגדלו.  

 

באחת הסדנאות היו לי 40 משתתפים, לאחר שהייתי רגילה לבין 10 ל-15. זה הוביל לדפיקות לב, פחד, שיחות עם דן שאני לא יודעת איך אני הולכת לעשות זה ובשניה שהתחלתי את הסדנה, היה שם משהו קוסמי שעבר דרכי.  כל הפחדים כולם לא היו מספיק חזקים כדי למנוע ממני לעשות את מה שנועדתי לעשות.

 

קהל המשתתפים בסדנאות הזום הלך וגדל, היו סדנאות של 100, 200, 300 ו-400 משתתפים וכמובן שככל שהמספר הלך וגדל, התעוררו פחדים חדשים. 

סדנאות פרונטליות לקהל שלא מכיר את התכנים

אם עד אותו הזמן העברתי את הסדנאות לקהל שהכיר אותי, את התכנים שלי, את השפה והדרך שבה דיברתי, קיבלתי פתאום הצעה להעביר סדנה לחברה חיצונית שאין לה שום קשר לתודעת שפע ועולם השפע ולתכנים שאני מדברת עליהם.  באירוע חברה שהיה להם, הם החליטו להעביר סדנה מעצימה לעובדים שלהם.

בשלב הזה כבר הייתי במחשבע שאם מציעים לי משהו שכולל להעברת את התוכן הזה וזה מרגיש לי נכון, אני לא אומרת לא. אין סיכוי שאני מונעת מעצמי את ההזדמנות לבטא את השליחות שלי ומונעת מאנשים לקבל את התוכן הזה, גם אם אני לא יודעת אם הם יתחברו.

אמרתי כן, זה הרגיש מאוד נכון ויחד עם זאת, עלו שם חרדות ברמה שקשה לי לתאר. שבוע לפני הסדנה בכיתי כמעט כל יום לכל אדם שהיה מוכן לשמוע, במיוחד לדן בן-זוגי שידע לתמוך ולהזכיר לי שעשיתי את זה פעמים רבות בעבר, לא משנה שמדובר בקהל אחר.

 

שמתי לב שעלתה בי חרדה גדולה סביב עברת התוכן שאני כבר שוחה בו לאנשים שלא מכירים אותי ולא בטוח שהם יקבלו אותי ואת התוכן שלי ויכול להיות שהם בכלל לא יאהבו אותי. ביקשתי המון עזרה מהיקום. אני בכלל ממליצה בכל פעם שאנו חוות פחדים גדולים לבקש עזרה מהיקום, כל הזמן, לבקש תמיכה, לבקש את הכוח, לבקש את העזרה.

 

ביקשתי את זה בצורה של תפילה ליקום, גם ביקשתי את זה באופן ישיר מאנשים שקרובים אלי, שסמכתי וידעתי שיתמכו בי ולא יורידו אותי (כי הדבר הכי גרוע שאפשר לעשות זה לשתף את האנשים שחוששים יחד איתנו מאיתנו).

 

לעומת זאת, לשתף אנשים שמצליחים לראות את הפוטנציאל הטמון בנו ומצליחים לראות מה אפשרי עבורנו וכמה אנו מדהימים, יותר ממה שאנו חושבים שאנחנו- אלה האנשים ששווה לבקש מהם תמיכה. לשמחתי הרבה ידעתי בשלב הזה ממי לבקש את התמיכה וביקשתי תמיכה מהאנשים האלה, במיוחד מדן, שהכיר אותי ואת התהליך שלי והיה הראשון שאמר לי: "אם יש בן-אדם שראוי להעביר את התוכן הזה זו את, את חיה את הדברים האלה, אנשים צריכים לקבל את מה שיש לך לתת. למרות שזה מאוד מפחיד אותך, את שוחה בתוכן, את כל הזמן עושה את זה, זה קטן עלייך".    

 

משהו שם באמת חלחל ובתוך התהליך הזה שעברתי בשבוע המאוד חרדתי שהיה לי לקראת הסדנה הספציפית ההיא, שהייתה סדנה פרונטלית מול 50 עובדים של החברה (שלא היה לי מושג לאן אני נכנסת) ולצד זה כל הזמן ביקשתי הכוונה מהיקום – פשוט קרה נס דרך זכרון עבר (כבר ארחיב לגביו).

 

כשהעברתי את הסדנה הזאת מול עובדי החברה, גיליתי שזה טבעי לי. הגעתי למקום והלב שלי דפק בטירוף וברגע שפגשתי את האנשים וראיתי אותם, קצת נרגעתי. וברגע שהתחלתי לדבר, נהיה לי קל, הרגשתי שזו לא אני שמדברת, אלא היקום מדבר דרכי. זה היה הדבר הכי עוצמתי בעולם. לאחר הסדנה קיבלתי תגובות מעצימות: אנשים חיבקו אותי, שיתפו אותי שהשיח בסדנה והמדיטציה שהעברתי היו אחד הדברים העוצמתיים שהם חוו וכמה זה עשה להם טוב.

 

זו הייתה אחת החוויות העוצמתיות בחיים שלי כי אחריה, המשכתי והעברתי עוד סדנאות לאירועים ואנשים שהיו מחוץ לעסק שלי ולא הכירו אותי ונהיה לי קל יותר. זה אף פעם לא היה קל, אבל קל יותר. זה היה משהו הגיוני שנראה אפשרי יותר.

להתמודד עם פחד קהל הרצאה פרונטלית

הכוונה מהיקום דרך זכרון עבר

באחת המדיטציות שביקשתי הכוונה וחיזוק מהיקום והתודעה הגבוהה שלי, פתאום היה לי פלאשבק לעבר שנזכרתי ביום שהייתה תחרות כשרונות של ביה"ס וכל כיתה שלחה נציג משלה שניגן או שר או עשה משהו על הבמה.  

 

המורה של הכיתה שלי בחרה בי לנגן בכינור מול כל ביה"ס. זו הייתה תקופה שהרגשתי דחויה חברתית והרגשתי פאדיחות לנגן בכינור שלא נתפס ככלי נגינה "מגניב" ועוד יצירה קלאסית ולא מודרנית.

 

אני זוכרת שביקשתי מאמא שלי לבוא איתי לביה"ס, שזה משהו שלא ביקשתי לפני כן. רעדתי, פחדתי ולמרות זאת עליתי לבמה וניגנתי.  יש לי בלאק אאוט ממה שהיה שם, אבל עלה לי הפלאשבק מהרגע בו הפסקתי לנגן- כל הכיתה שלי מחאה כפיים, הריעה ושרה לי.  לא ציפיתי לכזה פרגון מטורף מכיתה שלא הרגשתי אהובה בה.

 

אחרי הארוע, כשנכנסתי לכיתה כולם פרגנו לי מאוד. עד עכשיו אני מתרגשת שאני משתפת ואני מוצפת בדמעות בעיניים- כי היה פער בין איך שחוויתי את הדחייה החברתית למה שקרה בפועל במציאות- לפרגון המטורף.  

 

אחרי כמה ימים ששיתפתי את אמא שלי בסיפור הזה, היא שיתפה אותי שהיא זוכרת את זה היטב ואפילו שיתפה שכולם כל כך פרגנו לי, שלאורך כל התהליך הזה לפני שעליתי לבמה ואחרי שירדתי מהבמה היו לי 2 חברות שכל הזמן קרקרו סביבי, חיזקו ועודדו אותי ופשוט לא זכרתי זאת. כל מה שזכרתי הוא רק את הפער בין מה שהרגשתי והפחד שלא יאהבו אותי ושאני לבד מול כל העולם ואיכשהו עדיין עולה ומנגנת- וזו התובנה הכי עוצמתית בעולם.

 

אם  זה מדבר אליכן – לא משנה אם זה פחד קהל או פחד אחר שאתם מתמודדות איתו, מבחינתי זו התובנה הכי חשובה בפוסט שאני רוצה שתקחו והיא: 

 

פחדתי שהילדה הקטנה שהייתי תחזור ותופיע בסדנאות שהעברתי. הרעד, הסומק, הפחד מהאנשים. כל כך פחדתי שהיא תצא לאור ושאנשים יגלו אותה. זו הילדה שלא ויתרה, שלמרות שהיא לא הרגישה אהבה בסביבה שלה (בין שהייתה בפועל אהבה או שלא), היא עדיין עלתה על הבמה ועשתה את מה שהיא ידעה לעשות ולא עצרה ולא נתנה לפחד לנהל ולהפריע לה לעשות את מה שהיא רצתה לעשות למרות שהוא היה חזק.

זו הילדה שפחדתי להיות וזו הילדה הכי אמיצה בעולם. אומץ הוא לא אומץ אם אין שם פחד.  אם אנחנו חושבות שאנחנו אמיצות כי קל לנו, זה לא אומץ. אומץ מתגלה ברגעים הכי מפחידים בעולם ושלמרות הפחד אנחנו הולכים ועושים את הדבר שאנחנו רוצים לעשות. זה מה שהבנתי לגבי הילדה הזאת שכל כך פחדתי להיות.

בכל פעם שאני מסתכלת אחורה וחושבת על התקופה ההיא, אני רואה ילדה קטנה ושברירית כביכול, שמתה מפחד על הבמה ובכל זאת עולה עליה וזה דיי מדהים. 

 

כשקיבלתי את התובנה שהייתה מתנה ענקית שקיבלתי מתוך נבכי הנפש, תת-המודע והנשמה שלי, הבנתי שזה קטן עליי. שאם הילדה הזאת שהייתי, דחויה וללא התמיכה שרציתה לקבל- אם היא הצליחה לעמוד מול מאות תלמידים, ביה"ס שלם ולנגן למרות הפחד שיצחקו וירדו עליה- אז מי אני שאפחד היום שיש לי כבר כלים, ידע, תמיכה, תוכן שאני חיה אותו וקל לי להעביר אותו?

 

מי אני שארשה לעצמי לפחד? באיזה זכות אני יכולה להרשות לעצמי לפחד ולהגיד שזה גדול עליי או שאין לי מספיק בטחון, אני לא מספיק חזקה בשביל לעשות את זה? 

 

קלטתי שהילדה שכל כך פחדתי להיות- היא הילדה הכי חזקה ואמיצה בעולם ושאני יכולה לשאוב ישירות ממנה את הכוח. לא ממישהי עתידית, אלא דווקא מהילדה שפחדתי להיות. איזה עוצמתי זה!

אם את מישהי, שיש משהו שכל כך פחדת ממנו ובכל זאת עשית במהלך חייך ועד היום זה ממשיך איתך- הסתכלי על הילדה הזאת ותהיי גאה בה, כי היא הדבר הכי אמיץ בעולם והיא יכולה ללמד אותך המון על עצמך, כמו שהילדה שהייתי לימדה אותי על עצמי.

סדנה איך להתמודד עם הפחד

הרצאה פרונטליות באולם בבית ציוני אמריקה

הסיבה שאני משתפת את כל הסיפור הזה עכשיו, כי שוב התמודדתי עם החרדה הזאת ממש לפני כמה ימים כשהעברתי חלק ממש קטן, חצי שעה, בכנס בבית ציוני אמריקה בו הוזמנתי להשתתף על ידי בחורה מקסימה בשם נופר אלימלך, שהתארחה בפודקאסט עולם השפע. 

 

ראיתי את עצמי עומדת על הבמה, אבל היה חשש גדול כי אף פעם לא עמדתי על במה כזו גדולה מאז ימי בית-הספר והטראומות שלי. ביום שהתקיים הכנס הגעתי מוקדם יותר, נכנסתי לאולם הגדול שהיה ריק, ופתאום- הכל נראה גדול עלי. הרגשתי שוב קטנה ושוב עם תחושה של חוסר מסוגלות. זה היה לפני שהתחיל הכנס. הייתי צריכה לעלות לבמה לבדיקת סאונד. כשעליתי לבמה שמתי לב שהגוף מתחיל לרעוד, בקושי הצלחתי ללכת והקול שלי רעד. הייתי ב"בלאק-אאוט", פתאום לא הצלחתי לדבר.. לראשונה מזה שנים. 

 

לראשונה מאז שפתחתי את העסק "FeelGood עולם השפע" עלתה בי המחשבה שזה גדול עלי ושאני לא יכולה לעשות את זה.  לא שקודם לא היו לי מחשבות שכאלה, אבל לא בעוצמה הזאת. 

 

המחשבות האלה יצרו כיווץ ופחד ויכולתי להגיד לעצמי שהן לא אמיתיות, זה קטן עלי ואני יכולה לעשות את זה.  אבל כשעמדתי על הבמה מול אולם שלם שעדיין לא היו בו אנשים, כל מה ששמעתי בראש זה: "את לא תצליחי לעשות את זה, את לא תצליחי לעמוד ולדבר". היו לי סימפטומים פיזיים שאיתגרו אותי. 

 

כאשר זה רק ברמת המחשבה, פיזית קל לי יותר לדבר ולגרום לזה לקרות.  אבל הרגשתי שהגוף "בוגד" בי ומתחיל להראות לי דברים שהם כאילו לא בשליטתי. הרגשתי שאני לא שולטת בגוף שלי, שזו הרמה הגבוהה יותר של החרדה. למרות שאני יודעת להתמודד עם פחדים וחרדות ואני עושה את זה כל הזמן, לרגעים דיי ארוכים שעמדתי שם על הבמה, לא הצלחתי לראות איך זה הולך לקרות ואיך אעשה את זה. 

 

ירדתי מהבמה לאט ובזהירות כדי שלא אפול, כי הרגליים שלי רעדו. התיישבתי במושב ליד דן שהתחיל לדבר איתי וביקשתי ממנו שיהיה בשקט כי לא הצלחתי להקשיב לו. פשוט נשמתי עמוק, עצמתי עיניים ותוך כדי שאני רועדת, סגורה בתוך עצמי ומבינה שאני בבלאק אאוט טוטאלי, התחלתי לדבר ליקום ולנשמה שלי. הבנתי שאין לי דרך אחרת, רק לדבר ליקום, כי אני בתוך החרדות וחוויית הטראומה. דיברתי ליקום ואמרתי: "אני לא יודעת איך, אני לא יודעת מה, אבל בבקשה תן לי את הכח להיות צינור לידע שלך". 

 

ז״אני מבינה שזה לא קשור אלי, אני צריכה להעביר את התוכן הזה, לדבר לאנשים בכנס הזה״ והיה לי ברור שהכל הוביל אותי לנקודה הזאת ופשוט ביקשתי מהיקום שיתן לי את הכוח והסכמתי להישען.

הרצאה להתגבר על הפחד

איך אנחנו מסכימים להישען? מרוקנים את הראש מכל המחשבות הקיימות. 

 

לאחר שעשיתי את זה עלתה המחשבה לצאת מהאולם לאזור קבלת הפנים שם הקהל חיכה.   מצד אחד הכי פחדתי מהקהל ומצד שני רציתי להרגיש את הקהל ואת האנרגיות שלהם. אמרתי לדן "בוא נצא לאולם קבלת הפנים״. 

 

יצאנו ותוך דקות ספורות, הרגשתי שאני חוזרת לעצמי. התחילו לגשת אליי הבנות המהממות שהגיעו לשמוע אותי, חלקן מהקהילה ועוקבות שלי. זה עשה לי כל כך טוב לראות אותן. פתאום נזכרתי למה אני שם ולמה אני עושה את מה שאני עושה: בשביל להעביר את הידע הזה הלאה!

 

 כשהמשמעות הזאת חזרה אליי והרגשתי את האנרגיות והאינטראקציות עם הקהל, משהו בי קצת נרגע למרות החרדות.  פתאום לדבר באולם הזה נראה לי הגיוני יותר.

 

הכנס התחיל ועליתי רק אחרי ההפסקה. עד שעליתי שמתי לב שהגוף שלי כבר לא רועד ואיכשהו אני יכולה לעשות את זה.  מהרגע שעליתי על הבמה, התחלתי להנות. הנאה צרופה. הידע עבר דרכי, לא שכחתי שום דבר ממה שרציתי להגיד. קצת גלשנו בזמן ונאלצתי להפסיק לפני שהספקתי להעביר את כל מה שרציתי, אבל העברתי את רוב התוכן.

 

הייתי ממש כמו שרציתי להיות והקהל היה לגמרי איתי. זו הייתה חוויה מאוד מיוחדת, במיוחד לאור החרדה מטורפת שהייתה לי מקודם והייתה לי ידיעה מאוד ברורה שהצלחתי בזכות העובדה שהסכמתי לסמוך על היקום ולהעביר את המושכות אליו. 

 

ברגע שהבנתי שזו לא רק אני, אני לא לבד, ושיש פה משהו גדול יותר שצריך לקרות, אני פשוט סומכת על היקום ומה שיהיה יהיה- ההתמסרות הזאת יצרה את הצינור שהייתי לידע שפשוט נשפך ממני (אני מאמינה) בצורה רהוטה, ברורה, אינטימית ונעימה. אפילו שיתפתי את הקהל שאני עומדת על הבמה עם הפחדים שלי ושזה בסדר, כי זה באמת היה בסדר. 

זה מחזיר אותי שוב לנקודה שאם יש משהו שאתן כל כך מפחדות ממנו אבל אתן יודעות שאתן צריכות לעשות אותו לא רק כדי להתמודד עם הפחד, אלא כי ההתמודדות תאפשר לכן שחרור, הנאה, סיפוק ושמחה שאתן לא יכולות לחוות אחרת, אז זה כל כך שווה את זה. 

אני כותבת לכן אחרי התמודדויות רבות עם הפחד לדבר מול קהל ובכל התמודדות כזאת אני מגלה בי עוד מסוגלות ועוד יכולת לעשות זאת. אני מצליחה לראות יותר גדול, יותר רחוק ולראות שעוד מזה אפשרי עבורי.

 

גם עכשיו כשאני משתפת אתכן בכל הסיפור האישי שלי, בהתמודדות שלי, אני חושבת על כל האנשים שעומדים על במות ענקיות עם אלפי אנשים ואיך הם עושים את זה. איזו יכולת יש להם להכיל קהל כזה גדול. תמיד הייתי מסתכלת על האנשים האלה בהערצה. איזה כיף להם. אני יודעת שיש אנשים שמעידים על עצמם שאין להם שום בעיה לעמוד מול קהל ולדבר, שזה לא עניין גדול מבחינתם ותמיד קינאתי באנשים האלה: איך הם מסוגלים לעשות את זה? הלוואי עליי.  

 

גם היום כשאני מדברת על זה, אני מבינה שזה נס, זו מתנה ענקית שקיבלתי, הפחד הזה.  

בזכות הפחד גילתי ואני מגלה שוב ושוב את תעצומות הנפש שלי ואת הכוח האדיר שיש בי להתמודד איתו.  

זה פחד קהל, אבל כמו שפחד הקהל הזה קיים אצלי, יש עוד פחדים שקיימים אצלי ובכל פעם שאני מתמודדת עם הפחד אני מבינה שאני מסוגלת.

היכולת שלי להתמודד עם הפחד מאפשרת לי לגלות כמה השראה אני עוד יכולה לתת לאנשים שמתמודדים יחד איתי עם אותו הפחד, כמה זה אפשרי וכמה אם זה משהו שחשוב לכן, אז אתן יכולות. אתן יכולות ואתן תתמודדו איתו כל זמן שהמניע שלכן יהיה חזק יותר מהפחד. שהמשמעות, ה"למה" שלכן יהיה יותר חזק מהכל.

עומדת על במה בבית ציוני אמריקה

למה בעצם אנו מזמנות התמודדות כזאת לחיים?

בבלוג שלי אני כותבת על זימון ויצירת מציאות. אני יכולה למצוא המון סיבות בתת המודע שלי, למה זימנתי סוג כזה של חוויה לחיים שלי.

לי ברור שכשאין לי תשובות שהן חד-משמעית, התשובה היא תמיד בבחירה הנשמתית.  יש לי ידיעה פנימית שהנשמה שלי בחרה עבורי את הסוג הזה של האתגר כדי שאני אוכל לגלות את הכוחות והעוצמות הפנימיים שלי,  דווקא בנקודה שהיא חלק מהייעוד שלי. במקום שכן רציתי להביא את עצמי, להביע את עצמי ולתת משהו לעולם מתוך הביטוי האותנטי שלי.

חשוב לי למקד ולסכם עבורכן את כל הנקודות החשובות, שכל אחת ואחד מכם שקורא את המאמר, יוכל לקחת לחיים האישיים שלו וליישם בהתמודדויות עם הפחדים האישיים שלכם. 

מה עזר לי להתמודד עם פחד הקהל שלי

שיתפתי בסיפור האישי שלי כדי להמחיש שהיה לי פחד מאוד גדול אבל איכשהו דברים הסתדרו.

אני רוצה לשתף אתכן במסקנות שהובילו אותי להתמודדות עם פחד הקהל:

1. היה לי "למה" מספיק חזק

הבנתי שחשוב לי להעביר את הסדנאות האלה. הייתה משמעות למה שעשיתי. המשמעות הייתה הנאה ותחושה פנימית שזה הדבר שאני הכי אוהבת ורוצה לעשות והסיבה היחידה שאני פחות עושה זאת היא הפחד.

בחרתי לא לתת לפחד להוביל אותי כי בשלב הזה כבר ידעתי שמה שמייצר שפע גדול בחיים שלנו זה לא לנוע מתוך פחד, אלא לנוע מתוך מה אני באמת רוצה ומה גורם לי הנאה עם ולמרות הפחד והיה לי ברור שזה הכיוון.

להבין "למה". למה לי לעשות את הדבר הזה? למה לי לעמוד על במה למרות הפחד? למה לי להתמודד עם הפחד? מה המשמעות של זה עבורי? באיזה אופן הדבר הזה ישפר את החיים שלי ושל אנשים אחרים?

ברגע שהבנתי שככל שאסכים להתמודד עם פחד הקהל שלי כך אוכל להגיש וליישם את הייעוד שלי בחיים ולהנות יותר- כי אני מאוד נהנית ברגע שהפחד יורד כשאני עומדת על במה ומעבירה תוכן. זה גם מאפשר לי חופש להסכים ליותר, לעשות יותר, להביא יותר, להיות יותר. שווה לי לעשות את זה ובמיוחד הידיעה שיש לזה משמעות עבורי ועבור כל מי ששומע ורואה אותי. יש פה נתינה עצומה של שפע לעולם שאני לא מוכנה בשום פנים ואופן לוותר עליה בגלל הפחד שלי.

2. להתחיל בצעדים קטנים

בכל הסיפור האישי שלי שיתפתי איך התחלתי צעד אחר צעד. זה התחיל בסרטון שערכתי אותו מלא פעמים, זה המשיך ללייב, לאחר מכן ללייבים גדולים יותר ולזומים בלייב עם יותר משתתפים ומשתתפות ואז זה הפך לסדנה פרונטלית של 4 נשים וגדל ל-8 ול-12 וזה הפך לסדנה מול אנשים שבכלל לא מכירים את התוכן שלי, סדנה של 50 אנשים והגיע נכון לזמן המאמר הזה, להשתתפות בכנס של מעל 200 אנשים ואני בטוחה שזה ימשיך ויגדל כי אנו תמיד במגמת גדילה והתפתחות.  

תתחילו בדבר שנראה לכם הכי הגיוני וקרוב עבורכם. אל תתחילו מראש מדבר שנתפס גדול מבחינתכם כי יכול להיות שהחרדה תהיה גדולה מידי ויהיה קשה להכיל ולגרום לזה לקרות. 

3. לחלוק בידע משמעותי

ההבנה שיש לי ידע שיכול לשנות חיים של אנשים. הבנתי את זה דרך התגובות שקיבלתי במהלך הלייבים ועל התוכן שהעלתי גם לפייסבוק וגם לאינסטגרם, ומהפידבקים שקיבלתי מתהליכי הליווי  1:1 שלי.  הבנתי שהידע שיש לי להעביר חייב לצאת איכשהו גם ממני, דרך הצינור המאוד ספציפי שהוא אני.  

 

לכל אחד ואחת מאיתנו יש את הדרך הספציפית שלו/ה להעביר ידע. היה לי ברור שצורת הביטוי הספציפית שלי מאוד עוזרת לאנשים והיה לי חשוב לעשות את זה גם בצורה של סדנה.  

הידיעה הפנימית, שכמובן התגבשה במהלך השנים עם הניסיון, הובילה אותי להכיר בכך שאם אני לא מקיימת סדנה כזאת ולא מתמודדת עם הפחד שלי, אני לא רק מונעת מעצמי את ההתפתחות האישית ואת הרצון והצורך שלי לחוות את ההנאה הגדולה שבלהעביר ידע לקהל שאיתי, אלא, זה גם מונע מהם לקבל ממני. 

 

זה מונע מהתוכן הזה לעבור דרכי בדרך שהוא רצה וצריך לעבור דרכי וזה מונע ממני לייצר את מה שנועדתי לעשות בעולם ובחיים האלה. 

הידיעה הזאת הגיעה מתוך תהליך פנימי עמוק שעברתי בכל השנים האלה, כי בכל זאת העברתי את הסדנה הראשונה כשהייתי בת 36. תחשבו על זה, 36 שנים לא העברתי סדנאות, הרבה שנים שעשיתי דברים והיה לי עסק והייתה לי נוכחות במדיה ועדיין לא העברתי דברים פרונטליים פנים מול פנים רק בגלל שפחדתי.

 

רק בגיל 36 אחרי התגבשות עם עצמי, ידיעה, הבנה ותהליך של התפתחות וחיבור למקום פנימי בתוכי שיודע, ידיעה פנימית, שזה מה שאני אמורה לעשות, אני אמורה להעביר תוכן כזה הלאה, אנשים אמורים לקבל את זה ממני ואם אני לא אעשה את זה אני חוטאת לעצמי ולעולם.  

לא הסכמתי בשום פנים ואופן למנוע את זה מעצמי ומהעולם וזו הייתה הדרך בה התמודדתי עם הפחד- להבין שהמניע שלי יותר גדול מהפחד. שהמשמעות של הדבר הזה יותר גדולה ויותר חשובה מכל פחד שהיה שם ומטראומות העבר.

מדיטציה להתמודדות עם פחדים

4. להיות את באופן אותנטי וטבעי

לדבר על משהו שמחובר אליכן. משהו שיוצא ממכן באופן אותנטי ולא מצריך מחשבה ותכנון.  

 

מתי הצלחתי להתמודד עם הפחד הזה? כשהבנתי שיש לי תוכן שאני רוצה להעביר אותו דרכי כצינור. ברגע שאני הופכת להיות צינור לתוכן, אני מביאה את עצמי בצורה אותנטית, בלי לחשוב יותר מידי, בלי לשבור את הראש, פשוט מביאה את מה שעובר דרכי הלאה.

כמובן שגם אם אני מכינה את התוכן מראש ויודעת פחות או יותר על מה אני רוצה לדבר, אני פחות מתעסקת בתוכן ויותר מוציאה אותו החוצה. 

 

יש את האנשים שילמדו דיבור מול קהל ויגידו שמאוד חשוב להכין את התוכן מראש ולהתאמן עליו כמה שיותר. במקרה שלי, דווקא להתאמן על התוכן לא עשה לי טוב. ניסיתי קצת לדבר על מה שאני הולכת לדבר עם דן, בן הזוג שלי, אבל הרגשתי שאני לא רוצה להתבחבש עם זה יותר מידי, כי במקרה שלי הדרך הטובה ביותר שבה הכי קל לי להעביר תוכן היא כשזה עובר באופן אותנטי. וכשאני מכינה יותר מידי ובוחרת מילים ספציפיות שבהן אעביר את מה שאני רוצה להגיד, זה מוריד מהאותנטית שלי ומגביר אצלי את החרדה. 

כשאני מביאה את עצמי באופן טבעי כפי שאני, קל לי יותר. אני לא צריכה לחשוב על מה שאני אומרת, אני פשוט אומרת וזה יוצא וזורם ממני באופן טבעי ומופלא וכביכול כלפי חוץ נראה שאני בכלל לא מפחדת, שיש לי המון בטחון.

5. לשאוב כוחות מחוויות עוצמתיות בעבר

לשאוב כוחות מהילד/ה העוצמתיים שהייתם. אם הייתה לכם חוויה של פחד גדול שהתמודדתם איתו בתור ילדים, תשאבו כוח מההתמודדות שלכם. לא משנה איך זה נראה, לא משנה איך זה יצא בסופו של דבר. אם התמודדתם – זה אומר שאתם מסוגלים ואתן מסוגלות.  אם אז הייתם מסוגלים עם פחות כלים, פחות משאבים, אולי עם פחות תמיכה, אז היום זה קטן עליכם. 

6. להישען ולסמוך על היקום

להישען על היקום.  אם יש לזה משמעות עבורכן, אם אתן מרגישות שזה היעוד שלכן, אני מבטיחה לכן שהיקום איתכן. היקום תמיד אתכן. אם אתן מצליחות להאמין שמשהו שנועדתן לעשות הוא שלכן אז היקום יגייס את כל המשאבים והתמיכה עבורכן כדי שתממשו זאת. הוא ייתן לכן את הגב והבטחון לעשות את זה בדיוק כפי שעשיתי- נשענתי על היקום, אני ממשיכה להישען על היקום ובמיוחד עם הידיעה הזאת שיש משהו שחייב לצאת ממני, זה חייב לצאת כי זה עושה טוב בעולם ״, אז אין סיכוי שהיקום נוטש אותי בנקודה הזאת.  

אני משתמשת במילה יקום, אבל אם מבחינתכן המושג "בורא" או "נשמה", נותן לכן יותר כוחות, השענו עליו, זו האמונה, ההשענות וההתמסרות לדבר גדול יותר.

 

 

זו הייתה חשיפה גדולה שלי, אבל אני כותבת לכן, כי אני יודעת שזה יכול לתת לכן השראה ולחזק אתכן בדרך שלכן. אשמח לדעת מה אתן לוקחות מהפרק  הזה, שתפו או בפייסבוק או באינסטגרם.

תודה שהקדשת את הזמן לקרוא את התוכן שלי. אם אהבת אותו, אני הכי אשמח בעולם שתפרגני בחוות דעת חיובית באחת מהדרכים הבאות:
בפודקאסט, או ביקורת בגוגל, או תשתפי את התוכן ותעבירי את השפע הלאה באחת מהדרכים הבאות:

פייסבוק
וואטסאפ
דוא"ל
טלגרם