fbpx

תפריט

על הבחירה לא להוליד ילדים

הבחירה שלנו לא להוליד ילדים

הפוסט הזה מבוסס על פרק בפודקאסט "עולם השפע" (שניתן להאזין לו במלואו – בלחיצה כאן).

 

איזה מרגש. פעם ראשונה בפודקאסט עולם השפע שאני מארחת את האדם הכי קרוב אליי בעולם, בן זוגי היקר דן כץ.

איך נולד הרעיון לפוסט הזה?

האירוח הזה התחיל משיתוף ספונטני שלי, כששאלתי את העוקבות בסטורי באינסטגרם, מה הן מנחשות שהולך בקרוב להשתנות בחיים שלי? ואחד מהניחושים שהכי הרבה ציינו היה- הריון. 

 

בעקבות הניחוש הזה, שיתפתי שאני ודן מבחירה לא מתכננים להביא ילדים לעולם. השיתוף הוביל לתגובות שקיבלתי והופתעתי לגלות עד כמה ההחלטה המאוד אישית שלנו, משפיעה עליכן.

 

מהמקום הזה הבנתי שזה נושא שחשוב לפתוח אותו והזמנתי את דן כדי שנשתף אתכן מתוך ההשקפה והמקומות האישיים שלנו על הנושא הזה.

 

לפני-כן, חשוב לי לציין שלרגע אחד אין לנו שום רצון להטיף בנושא, אלא, להביא גישה אחרת לנושא ילודה והבאת ילדים לעולם, מתוך ההסתכלות על מה נכון עבורכן.

 

המטרה בפוסט הזה היא לשתף אתכן על דרך נוספת להסתכלות על הנושא הזה, שלפחות בחברה שלנו במדינת ישראל, הוא נושא עם גישה מובהקת של "להביא ילדים לעולם" וההסתכלות על אנשים נשואים ללא ילדים, נתפס במדינה שלנו כמוזר. כל מי שאוחז בגישה אחרת, אז כנראה משהו לא בסדר איתו.

אנחנו רוצים לעלות את זה למודעות ולשתף אתכן בדרך אחרת להסתכלות על הנושא.

אם את עכשיו קוראת את הפוסט והדבר שהכי חשוב לך בעולם זה להביא ילדים, אז זה גם בשבילך. זה לא בשביל שתחשבי אחרת, אלא, רק כדי לעזור לך להתחבר לרצון האישי ולבחירה שלך.

אם מאיזו שהיא סיבה כשאת קוראת את הפוסט יהיה לך קשה לקבל את הדעות האישיות שלנו, זכותך המלאה. אין לנו שום כוונה להטיף לשום דבר שהוא לא נכון עבורך. המטרה שלנו היא בסה"כ להראות שכל בחירה היא לגיטימית. אנו לא באים לשפוט אף אחד ואני מקווה שלא תשפטו אותנו, אבל זה גם כמובן בחירה שלכן : )

 

דנה:  דן, יש לך משהו להוסיף על מה שאמרתי.

 

דן: קודם כל אני מתרגש ויש לי תחושה שזה יבוא לידי ביטוי, אז יכול להיות שתצטרכי להשקיע בעריכה אחרי זה : ) 

 

דנה: הכל טוב, אולי לא נערוך, אולי זה היופי והקסם. זו פעם ראשונה שאתה מתארח בפודקאסט. אני מרשה לעצמי להגיד שכולנו (שזה מסתכם באני ואני) בקבלה של זה : )

 

דן: אני חושב שבאופן כללי, הנושא הזה מאוד רגיש.  לכל חברה יש את הנושאים הרגישים שלה, אם זה לדוגמה פוליטיקה ודת ואצלנו בחברה זה גם נושא הילודה.  אני רוצה לחזק את מה שאמרת, המטרה בסופו של דבר היא להביא את השיתוף שלנו, כדי שכל אחת תוכל להסתכל על זה מנקודת המבט שלה.

 

זה חלילה לא לנסות לשכנע לכאן או לכאן, אלא, יותר לחבר למקום האישי, שכל אחת תוכל לבחון את הרצונות שלה ומה שנכון עבורה.

התהליך האישי שלנו עד שהכרנו

דנה:  אני רוצה שנספר על התהליך והסיפור האישי שלנו. אני כן אגיד שלמרות שאני מאמינה שכמו כל אחד, גם אני וגם דן, עברנו את התהליכים האישיים שלנו עד שהגענו לבחירות שלנו.

 

זה לא שהשפענו אחד על השני עם הבחירות שלנו, אבל כן הבחירות שלנו בהחלט השתלבו ביחד בתוך הזוגיות ואני חושבת שזה גם משהו מאוד חשוב להביא לכאן.

 

אני אשתף מהמקום שלי את התהליך שאני עברתי עם העניין הזה ואח"כ דן ישתף את המקום שלו.

הסיפור של דנה בבחירה לא להוליד ילדים

הסיפור של דנה

דנה:  מאז שאני זוכרת את עצמי, הייתי מטילה ספק בכל מוסכמה חברתית כזו או אחרת. גם בתור ילדה, כשאמא שלי הייתה אומרת לי שהתנהגתי בצורה לא כל כך טובה, או שהיא כעסה עליי, היא אמרה "חכי, חכי שיהיו לך ילדים". מכירות את האמרות האלה?! : )  ועניתי לה "אם יהיו לי ילדים".

 

זה לא שראיתי יותר מידי אנשים מסביבי שבוחרים לא לעשות ילדים. האמת, אני לא חושבת שהיה לי מודל כזה. דווקא כשכבר כן פגשתי מישהו כזה, זה היה נראה לי מאוד מוזר. ועדיין, משהו פנימי מתוכי התעורר שם אל מול הקביעה הזאת "חכי שיהיו לך ילדים", כאילו בטוח שיהיו לי ילדים.

 

כבר בתור ילדה תהיתי לגבי זה: "מי אמר? ולמה בטוח שיהיו לי ילדים?" זו איזו שהיא שאלה שהלכתי איתה.  כשבאמת הבנתי מה זה אומר לאהוב ילדים, זה כשנולדו לי האחיינים שלי. פתאום נפתח בלב שלי פתח למשהו חדש, לאהבה חדשה שלא הכרתי וזה בהחלט עשה לי משהו מאוד משמעותי באיך שאני מסתכלת על ילדים ועל חיבור וקשר איתם. אהבה לילדים כן הייתה, אבל תמיד הסתובבתי עם סימן שאלה לגבי הנושא הזה.

 

עם השנים ותוך כדי ההתבגרות שלי והרצון שלי למצוא זוגיות, אף פעם לא דמיינתי את עצמי בתור אמא. אף פעם לא היה לי חלום כזה, כמו שהיו לי חלומות למשל לגבי זוגיות. כן היה לי מאוד חשוב להיכנס לזוגיות, כן חלמתי על הזוגיות הטובה הזאת, עם בן-הזוג שאוהב אותי ואני אותו ואנו מעצימים ומחזקים אחד את השנייה.  

זה משהו שכן יכולתי לדמיין ולראות והייתה לי תשוקה וכמיהה למקום הזה. אבל אף לא הרגשתי את זה עם ילדים. זה היה מאוד מעניין.  אני כן אגיד שברור לי שיש לי איכויות אימהיות, זה אף פעם לא הגיע ממקום של חשש שאני לא אהיה אמא מספיק טובה. אני משתפת נטו לגביי ולגביי החוויה שלי מתוך המקום הזה והיכרות שלי עם עצמי. 

 

ברור שהיו מחשבות, אני בטוחה שלפעמים לא פשוט להיות אמא ולחשוש לילדים שלנו, אבל איפה שהוא תמיד הייתה לי ידיעה פנימית שאם יבוא יום ואני אהיה אמא, אני אהיה האמא הכי טובה שאני יכולה להיות עבור הילד שלי.

 

אז כן היו לי מחשבות בהקשר הזה, אבל גם המון סימני שאלה. תוך כדי תנועה והיכרויות, שמתי לב שדווקא גברים שיצאתי איתם, שדיברו איתי על הכמיהה שלהם לילדים וכמה הם רוצים ילדים, הלחיץ אותי. לא שללתי את זה, אבל כן הלחיצה אותי המחשבה שהם יצפו ממני להביא ילדים, כשאני בעצמי עוד לא יודעת אם אני בכלל רוצה או לא רוצה ילדים.

 

גם ממקום פנימי, יש לי נטייה ללכת כנגד המוסכמות החברתיות. עשיתי את זה בהחלטות שונות שכמובן התחברו אליי.  היו בי שאלות כדוגמת: "למה אני צריכה לעשות את מה שכולם עושים?", "מי אמר שזו הדרך היחידה הנכונה?" ו"מי אמר שזה מה שאני צריכה לעשות?".

 

אני אגיד עוד משהו לגבי זה. לא שמעתי הטפה מאף אחד במשפחה שלי לגבי זה, להפך. גם ההורים שלי, אני מניחה כמו של רובינו, עד היום מקווים שאני ודן נשנה את דעתנו ונביא להם נכדים. שמעתי את זה במהלך השנים. 

 

אני זוכרת כשלפני שהכרתי את דן, ככל שהתבגרתי ועדיין לא מצאתי את הזוגיות, עברתי את גיל ה-30 שלי וישראלים יודעים לעיתים להיות ישירים ולהגיד את כל מה שהם חושבים ולא תמיד ברגישות לצד השני, שמעתי לא פעם אנשים שאמרו לי "את לא מפחדת?", "את לא לחוצה?", "אולי הגיע הזמן שתמצאי כבר זוגיות". "את לא נהית צעירה יותר, את צריכה להביא ילדים, הביציות שלך לא כמו שהיו פעם". אני בטוחה שיש פה רווקות שגם חוו את זה.

 

דבר נוסף שעלה לי זו המחשבה "אתם החלטתם בשבילי שאני צריכה להביא ילדים? מי אמר שזה מה שאני רוצה? אני מחליטה מה אני רוצה לעשות ולאן אני רוצה לנתב את החיים שלי".

וזה משהו שתמיד היה לי מאוד חשוב: ללכת בדרך שלי עד כמה שאני מצליחה ולא להתבלבל מכל הקולות בסביבה שלי.

כשהכרתי את דן, בפעם ראשונה בחיי מאז הדייט השני או השלישי שלנו, הוא אמר לי בצורה ברורה וגלויה שהוא לא מעוניין בילדים. שזה משהו שהוא מאוד שלם לגביו וזה חשוב לו "להניח את זה על השולחן", כדי שאני אוכל לבחור אם אני רוצה להמשיך לצאת איתו או שלא.

 

זו באמת הייתה פעם ראשונה בחיי ששמעתי את זה מגבר ישראלי. וזו הייתה הפעם הראשונה שבאמת התחלתי להתעסק עם השאלה הזאת בצורה הרבה יותר חד-משמעית, האם אני באמת לא רוצה ילדים? או שאני רוצה ילדים ועכשיו אני בעצם סוג של מוותרת על זה.

הסיפור של דן בבחירה לא להוליד ילדים

הסיפור של דן

דנה:  בנקודה הזאת, שהכרתי אותך, אני אשמח שאתה תשתף את מה שאתה רוצה, עד הנקודה שהכרת אותי, כי משהו שם בעצם קרה בתוך התהליך המשותף.

 

דן:  שיתפתי בזה בדייט השלישי : ) אני זוכר את זה כי זה לא פרט שולי שאתה משתף על עצמך, אלא נושא מהותי. רציתי לתת לך "לתהות על קנקני" לפני זה, אבל גם לא להתמהמה ולשתף אותך בבחירה שלי, כי זה באמת נושא מהותי.

 

עד גיל ה-20 המאוחרות שלי אני זוכר עוד מילדותי, כבר מגיל צעיר, שרציתי ילדים. גדלתי במשפחה מאוד חמה ומלוכדת. עד היום אנחנו כאלה ותמיד הייתה קירבה, משפחתיות והחשיבות של כל הדבר הזה. אז לאורך רוב חיי ה"רצון שלי" היה שתהיה לי משפחה רחבה, גדולה עם לא מעט ילדים. 

 

סביב גיל ה-20 המאוחרות, כשיצאתי לעצמאות, נחשפתי לעוד סוגי התנהלויות שונות, שאחת מהן הייתה תא משפחתי רק של זוגיות ללא ילדים. זה העלה בי את השאלה "מה באמת נכון עבורי?"  וזה אחד מהדברים החשובים שאני רוצה להציף:  

להשקפתי, אין משהו שניתן לתייג אותו כאקסיומה של "נכון" או "לא נכון", אלא, רק להסכים בכל שלב בחיים להעמיד לבחינה את השאלה, מהו הנתיב הנכון עבורי?

ואני זוכר שחשבתי על זה לעמוק, מה נכון עבורי, כי גדלתי למשפחה שהערך של המשפחתיות הוא מאוד גבוה וגם נושא הילודה ומצד שני לא נתתי לעצמי מספיק מקום לבדוק, האם אני כאינדיבידואל רוצה את זה והאם זה מה שנכון עבורי?

 

וכשבחנתי את זה לאורך השנים, הגעתי לכדי הבנה שמבחינתי הרצון הטהור והנקי הוא לא להביא ילדים לעולם.

 

אני רוצה לפתוח סוגריים ולשתף, אולי לאור הדברים שלי זה יפתיע את הקוראות, אבל אני מאוד אוהב ילדים. לאורך השנים אני שומר על האחיינים שלי ואני אשתף אתכן שגם דנה אוהבת ילדים ובדיוק בזמן שהפוסט "יעלה לאוויר", היא לוקחת את האחיינית שלה לחופשה של שתיהן בחו"ל (דודה מדהימה כבר אמרתי?!). מה שאני רוצה לשתף, שהבחירה לא מגיעה ממקום של חוסר אהבה לילדים.  אני רואה אנשים שהילדים ממלאים את עולמם ואני כל כך יכול להבין את זה.

אבל לפני הכל, השאלה החשובה שכל אחד ישאל את עצמו, מה נכון עבורו? שינסה לנטרל את המקום הסביבתי, השפעת החברה והאנשים הקרובים.  כי האדם היחיד שיכול לדעת מה יהיה נכון עבורו זה רק האדם שמוכן לשאול את עצמו את השאלות האלה. וככה זה התגבש לאורך השנים.

דנה: מה הוביל אותך לדעת את זה? מי שלא מכירה את דן, אני רוצה לשתף שהוא לא "סגור" על הרבה דברים בחיים שלו, סוג של "מחפש את עצמו במהלך החיים" בהרבה מאוד תחומים. ובנושא הזה יש לך איזו ידיעה פנימית ברורה שאתה לא רוצה ילדים. זה מאוד שונה מחוסר הבהירות שיש לך בהרבה מישורים אחרים. איך אתה מסביר את זה?

 

דן: באמת בהרבה מישורים אחרים אין לי את הבהירות הזאת כמו בנושא הילודה. גם במקומות שיש לי בהירות לגביהם, אני תמיד משאיר את הפתח לשאול שאלות ולנסות להתחבר לעצמי כדי לדעת מה נכון עבורי.

 

בנושא הילודה, קיימת בהירות גדולה ויכול להיות שהיא התגבשה כי באמת שמתי על זה דגש מאוד גדול. כי לעומת מישורים אחרים, ברגע שאתה בוחר להביא ילדים לעולם, זו לא החלטה שאתה יכול לשנות אותה. עם הבחירה שתעשה אתה צריך ללמוד לחיות. 

יכול להיות שבגלל שהנושא הזה לא ניתן לשינוי, הוא היה משמעותי עבורי ונתתי לו את "הבמה", שלבסוף הובילה אותי לבהירות גדולה. לעומת מקומות אחרים שגם אם אני לא סגור לגביהם, אני מוכן להתנסות או שלא להתנסות, לבחון את הדברים ואז לשנות בהתאם למה שנכון עבורי ולכן את הנושא הזה שקלתי מראש לעומק.

דנה ודן

התהליך שלנו לאחר שהכרנו

הצד שלה בסיפור

דנה: אני אמשיך את הסיפור מאז שהכרנו. דן בשלב הזה היה מאוד מגובש על עצמו ואני עדיין עברתי איזה שהוא תהליך במקום הזה. המשכתי עם סימן שאלה, האם אני באמת לא רוצה ילדים? או אני רק חושבת את זה?  

 

הכרתי גבר שהוא לגמרי פוטנציאל לזוגיות ארוכה. האם אני באמת רוצה להמשיך לצאת איתו בידיעה שהוא לא רוצה ילדים? משהו בתוכי ידע שכן, מבחינתי זה לא היה "דיל ברייקר".

 

ההבנה שאני מוכנה לא להוליד ילדים היא משהו שהתפתח והתגבש אצלי תוך כדי תנועה. לקח לי זמן להגיע לנקודה הזאת שהבנתי באופן חד-משמעי שאני בסדר שאין לי ילדים משלי, אבל היו בדרך אינדיקציות שונות שזו הבחירה שלי ואני רוצה לשתף אתכן בהן:

איזו מחשבה וחוויה כוללת עבורי חיים מרגשים, שמחים ומספקים?

בכל פעם כש"הסתכלתי" לעבר העתיד וניסיתי לדמיין את עצמי העתידית, האם בבגרותה היא מרגישה שפספסה משהו בחייה בבחירה שלה לא להביא ילדים?  כל פעם שחשבתי על הדבר הזה, התשובה שעלתה היא לי היא לא. 

 

התחושה שחוויתי היא שאני יכולה לחיות חיים מלאים, מרגשים, שמחים, מספקים, עם התפתחות שכוללת נתינה וקבלה, גם בלי שיש לי ילדים שילדתי אותם בעצמי. זה משהו שמאוד עזר לי להבין שכנראה זה לא בהכרח הנתיב שלי והוביל אותי להסכים להמשיך לצאת עם דן, לקבל את זה, לרצות את זה ולהסתכל על הזוגיות שלנו כאל משהו משותף שאנחנו יוצרים והוא עבורי כמו סוג של בייבי משלנו.

 

שלא נדבר על זה שבאמת דן ואני עובדים ביחד ב FeelGood-עולם השפע  ועבורנו זה גם סוג של בייבי. יש עוד המון סוגים של "תינוקות וילדים" ברמה האנרגטית שאנחנו יכולים ליצור בחיים שלנו שהם לאו דווקא בשר ודם.

כשיש תשוקה לכיוון מסוים תחושת הקנאה מתעוררת

בכל פעם שראיתי מול עיני מישהו שיש לו משהו שאני מאוד רוצה, הייתה מתעוררת בי איזו שהיא קנאה. מול אנשים שיש להם ילדים, מעולם לא התעוררה בי קנאה ולו לא פעם אחת. זאת הייתה איזו שהיא ידיעה שברגע שקלטתי אותה אמרתי לעצמי "יש את מה שאני חושבת שאני יודעת, יש את מה שאומרים לי שאני צריכה לדעת, אבל בסופו של דבר יש משהו בילד אין, משהו טבעי שקורא לי.

בכל פעם כשאני רואה מישהו שיש לו משהו שבאמת בוער בי, כשיש לי תשוקה בוערת לדבר הזה, מתעוררת בי גם קנאה ברמה זו או אחרת.

בנושא ילדים לא חוויתי קנאה. לא מול ילדים, לא מול נשים בהריון ולא מול הורים לילדים. זה לא קרה לי מעולם. זה מבחינתי היה ממש חותם סופי לעובדה הזאת שזה לא משהו שהוא הכרחי מבחינתי בחיי. אני לגמרי רואה את חיי מאושרים, מלאים ומספקים בלי ילדים. אני בוחרת שלא להביא ילדים ואני בוחרת להיות עם דן, שגם הוא בחר לא להביא ילדים.

 

אנו בוחרים ביחד בסוג כזה של חיים שהזוגיות שלנו היא במקום הראשון. היא הדבר הכי חשוב לשנינו ואנו יוצרים מתוך הזוגיות הזאת הרבה מאוד דברים נפלאים שלא קשורים לילדים.

דני ואני בנוגע לילדים

המחשבה לא להוליד ילדים לעולם לא הפחידה אותי

היו לחצים בסביבה שלי. אני כן אגיד שאני שמחה שיש לי משפחה לא מאוד שמרנית. היא מאוד פתוחה ומקבלת גם מחשבות ודעות אחרות ויחד עם זאת, שמעתי מהסביבה שלי שכללה את המשפחה הקרובה, המורחבת וגם מחברות שהכירו אותי, כל מיני משפטים כדוגמת: "את תתחרטי על זה", "את לא מבינה עכשיו כמה זה ישנה את חייך", "את לא יודעת מה את מפסידה", "מה יקרה כשתהיי ממש מבוגרת ולא יהיו לך את הילדים שלך לידך".

אם יש דבר אחד שזה מבחינתי הדבר הכי חשוב שתקחי ותביני מה זו תודעת שפע, ועוד מעד ארחיב על זה, זו ההבנה הבאה-

אנו רוצות לעשות בחירות בחיים שלנו לא מתוך פחד, אלא מתוך אהבה. אהבה זה אומר חיבור לרצון הפנימי האותנטי שלנו.

אם הייתי בוחרת להוליד ילדים מהפחד שלא יהיה מי שיהיה לידי כשאני אהיה מבוגרת, או אם אני עכשיו אחליט להוליד ילדים כי אני מפחדת להיות לבד, או אם אני אחליט להוליד ילדים כי אני מפחדת שהחברה לא תקבל אותי, או שההורים שלי יצטערו שלא יהיו להם נכדים גם ממני… 

סיבות כדוגמת אלה הן לא מחוברות לרצון פנימי אותנטי של הבאת ילדים לעולם, אלא, נובעות מתוך הבחירה בפחד. אני מאמינה, כמו כל דבר אחר בחיים שלנו, שמה שאנו בוחרות לעשות חייב להיות בחירה מתוך רצון אמיתי לדבר הזה.

הבחירה ברצון האותנטי שלנו היא השפע האמיתי

ברגע שמביאים ילדים לעולם יש השלכות שהן לאורך כל החיים וזה בסדר גמור כלפי מי שיש להן רצון אמיתי לזה. וואו, כל הכבוד לכן, אתן מדהימות שזה מה שבחרתן לעשות וזה מה שאתן עושות. אני בטוחה שכל ילד שנולד לאמא שבחרה בו, זה ילד שזכה. אין ספק.

 

יחד עם זאת, אם זו לא בחירה שמחוברת לרצון אותנטי עבורי, למה להביא ילד שאני לא בהכרח רוצה אותו? באיזה אופן אני בשפע? באיזה אופן אני בנתינה במקום הזה? אני לא מאמינה בלהקריב את עצמינו עבור אף אדם בעולם הזה.

 

הקרבה זה אומר שאני מוותרת על משהו שחשוב לי, לטובת מישהו אחר שהחליט שהוא יודע יותר טוב ממני מה נכון לי ושאני אעשה את זה בשבילו כדי שהוא ישמח.

במידה שנחייה את החיים בחיבור לרצון שנכון עבורנו ונפעל המקום הזה, אז נוכל להיות בנתינה ובשפע אמיתיים.

 

אנו בשפע אמיתי כשאנו פועלות מתוך החיבור לרצון שלנו. אין שפע בלעשות משהו כדי שמישהו אחר יקבל אותנו. אין שפע בלעשות משהו כדי שמישהו חיצוני יחליט בשבילנו שעשינו משהו טוב בעולם הזה.

דן ודנה

הצד שלו בסיפור

דן: מעבר לעובדה שאני לומד ממך המון על כל הנושא של תודעת שפע, איך לראות שפע ואיך בכלל ליצור שפע בחיים, אני רואה עין בעין את הדברים כמוך.

 

אם אנחנו כבר בוחרים ומקבלים החלטות, לשים לב שזה נובע מתוך הרצונות האותנטיים שלנו ולא מתוך רצונות סביבתיים או מתוך פחדים וחששות של "מה יהיה אם".

 

גם שאני כיום שלם עם הבחירה בנוגע לילודה, אני מודע לזה שיכול להיות שמחר אני אראה וארגיש אחרת לגבי הדברים וזה בסדר. אני נותן לזה את הבמה. אני יודע שרצונות יכולים להשתנות ויחד עם זאת אני בוחר לבחון מה הרצון האותנטי שלי עכשיו.

 

אנחנו לא יכולים לדעת מה יהיה מחר. אנו לא יכולים לפעול מתוך חוויה עתידית, אנו כן יכולים בכנות ובפתיחות לשאול את עצמנו את השאלות המדויקות, שיאפשרו לנו לבחון מהו הרצון שניתן לנו כיום ומהו הדבר שנכון עבורנו.

אני חושב שאם נפעל מתוך המקום הזה, אנחנו גם נרגיש את ההתרחבות וההתרגשות, שיכולה להיות מלווה בפחדים וחששות, אבל עם שילוב של תחושה פנימית שתחבר אותנו לרצון שלנו. בין אם זו הבחירה בהבאת ילדים לעולם ובין אם אחרת.  הנקודה היא לא הבחירה אלא מאין הבחירה נובעת.

דנה: אני אשאל אותך שאלה נוקבת. אתה לא מפחד שתמות לבד?

 

דן: לא. את האמת אין בי את הפחד הזה. אבל אני מוכן לחשוף פחד אחר שקיים בי היום ומתקשר  לסוגיה הזאת.

 

אחד מהדברים שאני מעריך בזוגיות שלנו, שאנו משתפים אחד את השני בהכל ובאמת חשוב לנו מה הצד השני מרגיש ומה הרצון שלו. אם בכנות "נשים את זה על השולחן", יתכן ואחד מאיתנו במהלך הדרך יפתח רצון אחר. שלא נראה עין בעין את הרצון הספציפי בנוגע לילודה ועולה בי החשש איך אנחנו נצלח את זה ואיך נתמודד אם וכאשר זה יקרה.

 

ולצד החשש הזה יש לי שמחה והבנה באיזו זוגיות אני נמצא, שאנחנו נורא מאפשרים אחד כלפי השני, למרות הפחדים שצפים, לבדוק עם עצמנו מה נכון עבור כל אחד מאיתנו ומה הרצון האותנטי של כל אחד.

אז לגבי השאלה של להתבגר לבד, אין בי את הפחד.

 

דנה: שאלתי אותך לגבי למות לבד, לא התבגרות לבד : )

 

דן: עידנתי את זה : ) לא, לא קיים החשש הזה, אבל הצפתי חשש שקיים גם היום במערכת הזוגיות, לפחות חשש שקיים אצלי, מה אם אחד מאיתנו יפתח רצון אחר מהשני.

 

דנה: יש לי שאלה שאני מניחה שאולי יעניין את הקוראות לדעת. אחד מהדברים שזיהיתי, שלגברים יש בדרך כלל צורך להפיץ את הזרע שלהם בעולם, כדי לייצר המשכיות.  ולנשים לרוב יש את הצורך היותר אמהי, בטיפול ובנתינה.  איפה זה פוגש אותך המקום הזה? הרצון בהמשכיות זה משהו שמתקיים אצלך?

 

דן: אני לא מזהה בי רצון בהמשכיות דרך הבאת צאצאים לעולם.  אני כן מזהה אצלי צרכים אחרים שהם לא מתקשרים לילדים, אבל דווקא שאני יכול להביא את החותם שלי, גם אם זה לפרק זמן קצר ורגעי ומבחינתי הוא שמקבל חשיבות ומשמעות.

 

אני יכול לשתף שאחד הדברים שאני כל כך מסופק מהם זה להיות  שותף ל-FeelGood עולם השפע. לא רק בגלל שאת בת-הזוג שלי ולא רק בגלל שאנו מקדמים איזה חלום שהיה לך ולאחר מכן הייתה לי את הזכות להשתלב בו, אלא, שאני מרגיש עד כמה הפעילות שלנו, מה שאת מפיצה כתודעת שפע, נוגעת בנשים רבות.

 

אני מרשה לעצמי, לא יודע אם זה בצורה ריאליסטית או שלא, להגיד שגם לי יש איזו שהוא חלק בשיפור ההרגשה שלהן, בשינוי של תפיסות התודעה שלהן ובהשפעה הפיזית של מה שהן רואות בחיים שלהן.

 

אז דווקא במקומות של כאן ועכשיו, אני מרגיש שיש לי איזה שהוא חלק בעסק שמוביל כיום לשינוי חיובי אצל מי שנחשפת לזה, זה בעל חשיבות ומשמעות עבורי, יותר מאשר משהו המשכי עתידי.

דנה ודן ביחד

הבחירה לא להוליד ילדים לא סותרת את תפיסת השפע?

דנה: כשהעלתי לסטורי באינסטגרם את הנושא הזה, אני רוצה לשתף שרוב התגובות שקיבלתי היו מאוד מפרגנות. נשים שהעצימו אותי וכתבו "כמה אומץ יש לך", למרות שזה הקטע- שאנחנו באמת הולכים עם חיבור לרצון האמיתי, התשוקה האמיתית שלנו, זה לא מרגיש כמו אומץ, זה מרגיש כמו פשוט להיות.

 

אבל היו כמה תגובות מעטות מנשים אמיצות, ואני כן רוצה לכתוב לנשים האלה (אם את אחת מהן שקוראת עכשיו את הפוסט, תדעי שאת אמיצה), שהגיבו בצורה מאוד יפה ופתוחה, ממקום מאוד מפרגן, שכתבו לי שזה מאוד מפתיע שבחרתי לא להביא ילדים לעולם, כי אני מלמדת תודעת שפע והן לא מבינות איפה יש בזה שפע? שזה קצת סותר את מה שאני מלמדת ושיש בזה מן האנוכיות.

 

יש לי מה להגיד על זה, אבל דן אתה רוצה להגיד משהו לפני זה?

 

דן: בהרבה מצבים אני יכול להבין גישות שונות לדברים. אני מניח שהנשים האלה באמת משתפות מתוך ראיית העולם שלהן, מאיך שהן גדלו, חונכו ותופסות את המציאות. אם אני מנסה לשים את עצמי בנעלים שלהן, אני יכול להבין את המקום שממנו הן באות, כי מבחינתן שפע זה להביא ילדים לעולם.

 

אם מישהי אוחזת בגישה כזאת ויש בה רצון אותנטי לזה, אז באמת זה השפע עבורה. מצד שני, אני יכול להביא את נקודת המבט שלנו ובאותה המידה להגיד שמי שמחובר לרצון אחר, הוא יודע מה נכון עבורו והוא פועל בהתאם, אז זה השפע עבורו.

 

השפע האמיתי הוא לא בבחירה כזו או אחרת, אלא, בבחירה אחר הרצון האישי האינדבידואלי שלך.  אז באמת במקום הזה אני יכול להבין אותן. שפע הוא לא תלוי בחירה, אלא, שפע תלוי בחינה מעמיק מה הרצון האישי שלנו וכמובן שיהיה את האומץ והנכונות לפעול אחריו.

 

דנה: ופה כן יש בחירה וזה בדיוק העניין. כשאני מדברת על שפע ועל תודעת שפע, זה להבין שהכל קיים. אנחנו חיות בעולם של אפשרויות אנסופיות. הכל יכול להיות אפשרי עבורנו אם נבחר בו. 

 

השפע זה לא לבחור בהכל, כי אנו לא באמת רוצות הכל. אף אחת מאיתנו לא רוצה גם להיות בריאה וגם להיות חולה וגם שיהיו לה 20 ילדים ושהיא תצטרך לטפל בכולם. אנחנו לא באמת רוצות הכל, אנחנו גם לא יכולות לחוות בעת ובעונה אחת הכל, זו הסיבה שאנו מתקיימות בגוף פיזי בעולם פיזי שהוא כן נתון למגבלות הזמן והמרחב.

תודעת שפע זה להבין שהכל אפשרי, שיש לנו את כל האפשרויות פתוחות ומבין כל אינסוף האפשרויות, לבחור את האפשרות שהכי נכונה לנו ומחוברת לרצון הנשמתי העמוק הפנימי שלנו.

אם אנחנו לא בטוחות שאנו יודעות מהו הרצון הנשמתי העמוק הפנימי שלנו, לפעמים מספיקה רק עצם הנכונות להיפתח, לשאול את השאלות, לא לקחת דברים כמובנים מאליהם, לא לקחת כל מוסכמה חברתית כאל "ככה אני צריכה לנהוג" גם אם אני לא יודעת אם זה נכון לי או לא נכון לי ולהפסיק לבחור בחירות מתוך פחד.

 

פחד תמיד מתקשר למחסור. פחד מתקשר לחלק הזה במוח שלא מאמין שהכל אפשרי עבורנו. אבל אם באמת הכל אפשרי עבורנו: כולם יאהבו אותך תמיד, את תמיד תהיי מוקפת באהבה, את תמיד מוקפת בשפע ובשמחה ובכסף ואת תמיד תדעי שלא משנה מה את בוחרת, את תמיד תעשי את הטוב ביותר שלך ואת ראויה ואת אהובה, כי היקום הוא אהבה ללא תנאים והוא אוהב אותנו לא משנה מה אנו בוחרים, אז מה באמת נכון לך לבחור?  וזה השפע.

 

השפע שלך הוא אינדיבידואלי לך. בגלל זה כשאני מדברת על תודעת שפע, שאני יודעת שמקובל יותר להתייחס לתודעת שפע כאל תודעת כסף, אבל שפע זה ממש לא רק כסף,  אני לא מלמדת לעשות הרבה כסף, אני מלמדת להיות מגנט להרבה כסף, מתוך החיבור שלנו לעצמנו ולבחירות שאנו עושות שנכונות לנו שנובעות מתוך הרצון הפנימי שלנו.

 

כשאנחנו מחוברות לרצון הפנימי שלנו, אנחנו מחוברות לאהבה. כל בחירה שנעשית מתוך אהבה אמיתית, לא מתוך שקר לעצמנו שאנחנו אוהבות, שאנחנו לא אוהבות, אלא מתוך אהבה אמיתית טהורה, היא בחירה שגם תומכת בנו וגם תומכת בסביבה שלנו.

 

אין לנו שליטה עד כמה הסביבה כן או לא תקבל את הבחירות שלנו. זה בדיוק העניין שלכל אדם יש בחירה חופשית ומה שאנחנו בוחרות עבור עצמנו לאו דווקא נכון לבחירה החופשית של כל אדם אחר. השליטה היחידה שלנו היא הבחירות שלנו. זו הנקודה בה אנחנו מתחילות לייצר שפע. כשאנו בוחרות מתוך הבחירה האישית שלנו.

בנוגע לנושא האנוכיות, באמת ישבתי עם עצמי ושאלתי. ואחד הדברים שאני אוהבת לעשות וכתבתי על זה באחד מהפוסטים הקודמים "מסרים מהיקום" זה באמת לבקש מסרים.  הבוקר ישבתי וכתבתי בהקשר הזה. ביקשתי מהיקום שיתן לי מסרים לגבי הנושא הזה של האנוכיות ואני פשוט אקריא לכן מה שעלה לי מתוך הכתיבה. וזו כתיבה אינטואיטיבית, זה לא שישבתי וחשבתי על מה אני כותבת. היד שלי פשוט התחילה לכתוב וזה מה שיצא, אז אני פשוט אקריא לכן את זה:

"אנוכיות היא המצאה של שיפוטיות אנושית, שאין לה מקום בעולם השפע והרוח".

 

אני רוצה לשתף אתכן שלעשות את מה שנכון לנו זה לא אנוכיות. לעומת שפיטה של זה כמשהו "טוב" או "רע" שהופכת את כל הדבר הזה לכביכול אנוכיות, אבל אין בזה שום אנוכיות. אנחנו לא יכולות להיות אנוכיות כשאנחנו עושות את מה שנכון לנו. 

אם היקום הוא אהבה ללא תנאים, איך יכול להיות שהוא יצר בן-אדם שרוצה משהו שלא נכון למישהו אחר או ליקום? אין דבר כזה. יש לנו אפשרות בחירה בתוך העולם הזה וככל שנשפוט פחות ונאהב יותר, ככה אנחנו נהיה הרבה יותר בשפע.

 

זה לא קשור למספר הילדים שהבאנו לעולם או שלא. וגם פה אגב יש עוד בחירה: יש אנשים שמספיק להם להוליד ילד אחד או שניים או שלושה, בחברה הישראלית חילונית 3 ילדים נחשב כ"קלאסי"- ברגע שמישהי ילדה 3 ילדים מפסיקים לאחר מכן לשאול אותה האם היא מתכוונת להוליד עוד. בחברה הדתית מביטים בזה אחרת. בפועל קיימת בחירה משתנה של כל אחד, להוליד כמות שונה של ילדים.

האם זה שמביא לעולם יותר ילדים הוא פחות אנוכי מזה שמביא ילד אחד או 0 ילדים? לא בהכרח.

לכל אחד יש ערכים שונים ודברים שחשובים לו. כל אחד מהאנשים האלה נותן את השפע שיש לו לתת לעולם בדרך שונה. האם ילדים הם ערוצי השפע היחידים שדרכם אנו יכולים להביא אור, אהבה ונתינה לעולם? לאו דווקא, באותה הצורה אפשר לתת את אותה אהבה, אותו אור, גם בערוצים אחרים.

אני מרגישה שאני לגמרי עושה את זה בעסק FeelGood עולם השפע. לא רק, יש עוד כל מיני נתיבים אחרים. יכול להיות שיבוא יום ואני אשתף בנתיבים האחרים, אבל יש עוד דרכים שבהם אנו יכולות להיות הצינור הזה לשפע. צינור השפע הוא לא בהכרח חייב לבוא דרך ילדים.

שפע אמיתי וטהור זו אהבה והתפקיד היחיד שלנו זה להביא אהבה בכל נתיב בו נבחר. בבחירה של שפע זו בחירה מתוך אהבה ולא מתוך פחד. 

כך בדיוק כמו הבחירה של כן או לא להביא ילדים לעולם.  אם אתן בוחרות להביא ילדים לעולם, תוודאו שאתן בוחרות כי אתן באמת רוצות לאהוב את הילד שלכן ולהיות שם בשבילו, לפני שאתן חושבות האם הוא יהיה שם בשבילכן כאשר הוא יגדל.

בחירה להביא ילדים לעולם היא גם יכולה להיות בחירה מתוך אהבה, רצון להגדיל את האהבה דרך הערוץ הזה או מתוך פחד: הפחד שלא יהיה אף אחד לידי, שלא תהיה לי אהבה ועוד.  וזה בסדר. תבחרו מה שנכון לכן אבל אם אתן רוצות להיות בשפע, הבחירה תמיד צריכה להיות מתוך הרצון האמיתי שהוא תמיד מחובר לאהבה. לאהבה שלכן את עצמכן ואהבה שלכן את העולם. זה תמיד הולך לשני הכיוונים זו האהבה האמיתית.

 

דן: סיכמת את זה יפה. יש עוד איזו שהיא התייחסות שהיית רוצה לדבר ולפתוח?

 

דנה: על העניין של הריצוי. אתה למשל בתור אדם שיש לך נטייה הרבה פעמים לרצות בעיקר את האנשים שאתה אוהב. לדן יש את המשפחה, אחת המהממות בעולם. ההורים שלו לא ילחצו עליו להביא ילדים לעולם, אבל דן יודע שההורים שלו מאוד ישמחו שיהיו להם נכדים גם מדן, כי הם מאוד אוהבים את הנכדים שלהם וכל המרבה הרי זה משובח.

 

דן, יש לך משהו להגיד לגבי המקום הזה של לא לרצות את ההורים שלך בנושא הספציפי הזה?

 

דן: אני חושב שריצוי באופן כללי זה משהו שמאוד מורגש ברמה החברתית שלנו. יש לנו דיבר מדהים שאומר "כבד את אביך ואת אמך…" מבחינתי זו באמת ראיה מדהימה לחיים. אני חושב שכולנו ברמה מסוימת מרצים, אם זה בדברים קטנים או יותר גדולים, כל אחד נמצא על הסקאלה שלו.

 

אני בהחלט אדם שיותר מרצה ואחד הבסיסים למקום של הריצוי הזה, הוא שקיים בי ערך חשוב עבורי של "להשפיע" על ההרגשה של האנשים היקרים לי.  זה אפרופו מתחבר ללהשאיר חותם, שהחותם שלי זה כאן ועכשיו. זה מבחינתי חותם גדול וזה מאוד יכול להתחבר למקום של הריצוי, כי כשאתה כביכול מרצה, זה אומר שאתה ממלא איזה שהוא רצון של אדם אחר.

 

בנושא של הילדים זה יצר בי דילמה גדולה, כי מצד אחד מתקיים הערך והרצון שאדם קרוב אליי ירגיש טוב ומצד שני, אני חושב שהשפע האמיתי, וזה אחד הדברים שלמדתי ממך לאורך שנים, שההרגשה הטובה גם שלך וגם של הסביבה, תבוא בראש ובראשונה אם אתה קשוב לרצונות שלך.

 

מתוך המקומות האלה אתה יכול להיות שבע רצון. אני מאמין שזה כמו אדווה של מעגלים- כשאתה שבע רצון אז שביעות הרצון האישית שלך תורגש גם על ידי אנשים שמכירים אותך טוב, תעבור ותשפיע גם אליהם.

דן אוחז את דנה על חוף הים

מה קורה לנשמות של הילדים שאולי רצו להגיע דרכנו לעולם?

דנה: משהו אחרון שאני רוצה להגיד על הנושא הזה, כי אני יודעת שהרבה נשים שקוראות את הפוסט הן נשים רוחניות שחושבות גם ברמה הרוחנית הנשמתית. מה קורה לנשמות האלה של הילדים האלה, שאולי רצו להגיע לעולם דרכינו, מי יודע.

 

כמובן שאני לא באמת יודעת ברמת הדיוק מה באמת קורה בעולם הנשמות, אבל מהניסיון, החוויה והחקירה שלי של הנושא הזה, אני רוצה להגיד, מתוך הידע שלי,  שלאף אחת מאיתנו אין את הכוח למנוע מנשמה שרוצה להגיע לעולם הזה, להגיע.

 

אז הנשמה או תגיע דרכנו או דרך מישהו אחר, משהו אחר בצורה כזו או אחרת. נשמה שרוצה להיות כאן, שרוצה לחוות את החיים האנושיים האלה, היא תמצא את דרכה. בנוסף לזה אני גם מאוד מאמינה שאם אני ודן נועדנו להביא ילדים, זה היה קורה כבר. ואולי מי יודע זה יפתיע אותנו וזה יקרה, אנחנו לא יכולים לדעת.  

 

אני מאוד מאמינה שאם משהו צריך לקרות הוא מוצא את הדרך שלו לקרות, עם כל הכבוד לבחירות האנושיות שלנו.

 

אני באופן אישי כן עשיתי איזה שהוא סשן של מעבר לגלגולים קודמים וחיבור לנשמה שלי, ותקשרתי עם הנשמה שלי במצב שלפני שהיא התגלמה בחיים האלה ואחת מהשאלות ששאלתי שם את הנשמה הייתה "האם נועדתי להביא ילדים? והאם אני פוגעת בנשמות כלשהן בזה שאני בוחרת שלא להביא ילדים?"

 

קיבלתי שם את התשובה הכי יפה שיכלתי לקבל, והתשובה הייתה שכן, יש נשמות שהיו שמחות להגיע דרכי, אבל, מראש החוזה ביני לבניהן היה חוזה מאוד פתוח של בחירה חופשית ושזה לא יפריע בשום צורה שהיא, לא להתפתחות שלי ולא להתפתחות שלהן אם אני בוחרת שלא להביא ילדים לעולם.

 

וזה מה שיפה בעולם הרוח, בעולם הנשמות, הדברים כל כך הרבה יותר גדולים, רחבים, ומלאי אהבה, בחירה חופשית ושפע ממה שנדמה לנו במוח האנושי המצומצם שלנו.

האם זו תודעת שפע? בעיני לגמרי כן.

 

כמובן שבכל שלב שהוא, אתן ממש מוזמנות לכתוב לי. מעניין לשמוע מה עלה לכן בעקבות הפרק הזה, מחשבות ותובנות.

 

אני מאוד מקווה, זו באמת מטרת העל שלי בפרק הזה:

לנשים מכן שככה מתלבטות ושלא יודעות אם נכון להן או לא נכון להן, שנתנו לכן השראה וחיזוק לבחור את הבחירות הנכונות לכן.

 

לנשים שכל חייהן ידעו שכל מה שהן רצו זה להיות אמהות, שחיזקנו אצלכן את הבחירה הזו, שזו הייתה הבחירה הנכונה עבורכן.

 

ולכל השאר, שאולי פתחתנו לכן דרך שונה להסתכל על הנושא הזה.

דן: היה לי כף גדול להתארח.

 

דנה: היה לי כיף שהיית פה. ואם תרצו נעשה עוד פרקים ביחד.

תודה שהקדשת את הזמן לקרוא את התוכן שלי. אם אהבת אותו, אני הכי אשמח בעולם שתפרגני בחוות דעת חיובית באחת מהדרכים הבאות:
בפודקאסט, או ביקורת בגוגל, או תשתפי את התוכן ותעבירי את השפע הלאה באחת מהדרכים הבאות:

פייסבוק
וואטסאפ
דוא"ל
טלגרם